maandag 2 maart 2009

Ding 9

Mensen zijn wie ze zijn. Ben je erg in nieuws geinteresseerd, dan zul je netvibes waarderen. Zo niet, dan helpt er ook geen RSS aan! De 2.0 Dingen zijn slechts tools, maarrrr als je ze kent gebruik je ze eerder! Dan worden het tools die je inzet als je ze nodig hebt. Moet je het wel eerst goed in je vingers krijgen. Er veel mee bezig zijn, ook na afloop van de cursus.
Wat daar in ieder geval bij helpt is het leuk vinden: ermee spelen dus. De beste manier om te leren. En er is zoveel… blijven speuren! Ieder ochtend even ermee klooien, meteen na het opstarten van de computer?
En vooral: kiezen! Gebruik wat het handigst is. Maar dat weet je dan pas weer als je e.e.a. hebt uitgeprobeerd! En samen die keuze maken denk ik. Ik hoorde van Jan dat er bv al bibliotheken zijn die uitsluitend nog google docs & spreads gebruiken en geen word of excel meer.

Een weblog is misschien handig voor (landelijke) werkgroepen. Iedereen kan per onderwerp commentaar leveren – er kunnen afbeeldingen, links etc. worden toegevoegd en alles staat overzichtelijk, en doorzoekbaar op één plek bij elkaar.
Misschien zijn deze zaken ook in te passen in een website? Biepsounds is bv een blog dat via http://www.sbhaarlem.nl/ te vinden is. EN zie ik nu net (op 3 maart) deze: http://idbus.blogspot.com/ een blog voor onze nieuwe ideeenbussen!
Een flickr-diashow of filmpje als bibliotheek-rondleiding? Kan op de website, maar ook op een beeldscherm in de bibliotheek. Catalogus-instructie, een (doorklikbare) plattegrond?

Over een tijdje maar eens een brainstorm houden met alle SBH-23dingen-cursisten?!!

1 opmerking:

  1. Die brainstorm is een goed idee, maar je kunt het voor zijn door alle ideeën te inventariseren die jullie via jullie eigen blogs lanceren. Dat leverde in andere bibliotheken een prachtig overzicht op waar nog lang plezier aan beleefd kan worden. En betrek bij de brainstorm ook de mensen die er al ervaring mee hebben, of die met gerelateerde projecten bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen