dinsdag 19 mei 2009

Ding 21: Aquabrowser en zo

Nou ben ik catalogusbeheerder dus de aquabrowser ben ik al tegengekomen in mijn werk. Een tijd geleden heeft de stadsbibliotheek n.l. een testtraject doorlopen voor de provinciale aquabrowser. Er is veel mogelijk en dus veel in te stellen en te kiezen wb de weergave. Het meest opvallende is natuurlijk de woordenwolk. Iets nieuws in catalogusland en eindelijk eens wat leuks! Alleen, wordt die wolk nou veel gebruikt of zoekt men liever rechtstreeks? Ik hoorde ooit dat 80 % van de zoekers liever het laatste doet...
Maar leuk is ie en er moet nog veel meer leuks komen: boekomslagen bv. En tips: "Als je dit boek las, probeer dan ook eens dit". Allemaal al te zien bij Amazon, Bol.com en ook steeds meer in de bibliotheekwereld.
Nog nieuwer is het taggen door het publiek zelf. In eerste instantie denk je misschien: Nee, dat kan niet. Datis toch voor vakmensen!! Maar dat is erg betrekkelijk.... Er zijn onderzoeken gedaan naar hoe effektief "onze" trefwoorden zijn bij het zoeken, en dat gaf een erg mager resultaat. (FOBID Catalogus 2.0: Klaar voor de toekomst?) Het taggen mag dan wel niet volgens onze regels van de kunst gebeuren, maar er worden veel meer en meer verschillende termen gekozen - termen die mensen zelf gebruiken - en daardoor is de kans groter dat "jouw term" er ook tussen zit! Als bovendien veel mensen taggen hou je één grootste gemene deler over en op die manier springen in ieder geval de veelgebruikte tags er uit. En er zijn klanten die experts zijn op bepaalde terreinen. Waarom zouden we niet al deze gratis arbeidskrachten inzetten? Een heel goed voorbeeld hiervan zag ik ooit tijdens een lezing van Jenny Levine: Picture Australia, een beeldbank van (historische) foto's. Iedereen kon daar zijn foto's uploaden en taggen. Het instituut zelf had hier nooit de mankracht voor bijeen kunnen brengen.

Tenslotte nog wat speeltjes:
Een "mood"-catalogus
en een catalogus waar je op kleur kunt zoeken:

1 opmerking:

  1. Goede observatie en helemaal mee eens.
    Misschien aardig om in dit kader eens naar de nieuwe Bicat-catalogus te kijken.
    En die moodcatalogus s fantastisch. Zou wat voor de cdr zijn.

    BeantwoordenVerwijderen